Alle crashsites WO2 in NOP en Urk in kaart gebracht

SCHOKLAND • Vr 11 april 2025 | 6:30 • Vrijdag 11 april 2025 | 6:30

Het zit er op, het project van de stichting Canon De Noordoostpolder is klaar. Alle bekende crashsites in de Noordoostpolder en op Urk zijn nu gemarkeerd. Het gaat om 27 locaties waar in de Tweede Wereldoorlog een vliegtuig een noodlanding maakte of neerstortte.

Bij al die locaties staat nu een paal met daarop een informatiebord. Het project werd op Schokland afgerond. Genodigden werden met een kar naar de rand van het voormalige eiland gebracht, want daar staat de eerste paal.

27 markeringspalen in NOP en Urk
De palen staan door de hele Noordoostpolder en op Urk. Ze zijn blauw met wit, met bovenop het felgekleurde silhouet van een vliegtuig. De eerste paal, aan de rand van Schokland, vertelt het verhaal van de 22-jarige Canadees William Frank Tudhope. Hij was de piloot van een Hampden MK1 bommenwerper.

Zijn lichaam spoelde hier aan op 23 augustus 1940. Dertien dagen eerder was Tudhope op missie vertrokken naar Duisburg voor een bombardement op een olieraffinaderij. Het is niet bekend wat er met het vliegtuig is gebeurd. Noch van de bommenwerper, noch van de rest van de bemanning is ooit een spoor teruggevonden. De stichting zorgt ervoor dat de geschiedenis wordt vastgelegd en dat de geallieerde militairen worden geëerd.

"Wij vonden in de eerste plaats dat er een eerbetoon moest komen voor al die pioniers", zegt Egbert de Vos van Canon De Noordoostpolder. "Het is ook een eerbetoon aan de nabestaanden. Maar het is ook om de geschiedenis van de Noordoostpolder te beschrijven.

Bij elke paal hoort een verhaal
Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Noordoostpolder. Voor wethouder Toon van Steen was een bijdrage aan het project vanzelfsprekend. "Ik ben er heel blij mee dat de stichting hier zoveel tijd in gestoken heeft." Van Steen prijst de moeite die de stichting heeft gedaan om bij elke paal het verhaal te vertellen van wat er op die specifieke locatie is gebeurd. Zo kunnen bezoekers bij elke markeringspaal een QR-code scannen. Die code brengt de bezoeker bij de site van de Stichting Canon De Noordoospolder met daarop alle informatie.

De afsluiting van het project werd gevierd met de presentatie van een boekje met daarin alle locaties en verhalen. Het kan gebruikt worden tijdens een tour langs alle markeringspalen. Het boekje is verkrijgbaar via de stichting en het zal, zo zegt Egbert de Vos, vanaf de tweede helft van mei verkrijgbaar zijn in de boekhandel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel