Waarom heeft Almere zes stations en Lelystad maar één?

FLEVOLAND • Zo 13 april 2025 | 12:30 • Zondag 13 april 2025 | 12:30

Als je met de trein door Flevoland reist, en je gaat van oost naar west, dan kom je eerst station Dronten tegen. Vervolgens stopt de trein bij station Lelystad Centrum. Daarna reist hij door naar Almere Oostvaarders, Buiten, Parkwijk, Centrum, Muziekwijk en Poort. Daarna verlaat de trein de provincie. Misschien heb je je het wel eens afgevraagd: 'Waarom heeft Almere zo veel stations?  En waarom heeft Lelystad er maar één?' Nou ja, officieel dan.

Voordat we die vraag beantwoorden, nemen we een duik in de geschiedenis. In de jaren tachtig werd door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders een groot plan opgesteld voor Almere, waarin het onder meer ging over het openbaar vervoer. 

Voor Almere was het belangrijk dat er een verbinding was met Amsterdam, maar de hoofdstad had niet veel ruimte voor extra personenauto’s vanuit Flevoland. In het Gooi konden niet veel extra wegen meer aangelegd worden, omdat natuurgebieden dan aangetast zouden worden.

Bovendien groeiden de Bijlmermeer, Weesp en Huizen hard, en werd er door deze plaatsen al een beroep op de wegen rondom de Randstad gedaan. 

Trein de beste optie
De beste oplossing was om Almere en Lelystad op het oude land aan te sluiten met een spoorverbinding. Die zou van Weesp en Naarden-Bussum, via de Hollandse Brug naar Almere Stad richting Lelystad moeten lopen.  

De treinverbinding werd gezien als de ruggengraat van het openbaar vervoer in de stad, waar alle bussen op aansloten. Via het spoor konden Almeerders twee kanten op: richting Amsterdam en naar Hilversum. Volgens de planmakers moest de treinverbinding er snel komen. 

Voor ieder stadsdeel een station
Uit diverse onderzoeken bleek volgens de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders dat meer mensen met de trein zouden gaan, als er ook meer stations zouden zijn. 

"Bij het ontwerpen van Almere zijn er zes stations ingetekend voor de (deel)centra in de verschillende stadsdelen", zegt een woordvoerder van de gemeente Almere. "Busbanen, voorzieningen en dergelijke zijn hier op een logische manier mee-ontworpen." 

Een schets van station Almere Centrum:

Het Flevolands Archief
Bouw begint
De treinverbinding kwam er zoals gewenst snel, want in 1987 werd het eerste deel tussen Weesp en Almere Buiten geopend, waarbij treinreizigers ook op de trein konden stappen in Muziekwijk en Almere Centrum.

Een paar jaar later konden reizigers ook met de trein naar Lelystad en in 1996 volgden de stations Parkwijk en Almere Strand. Dit laatste was een tijdelijk station dat een paar weken per jaar gebruikt werd voor grote evenementen op het strand.

In 2012 werd het vervangen door een permanent station Almere Poort. Vanaf 2004 konden mensen ook met de trein naar Almere Oostvaarders. In 2012 werd de spoorverbinding vanaf Lelystad verlengd naar Dronten, Kampen-Zuid en Zwolle. Dat werd de Hanzelijn.Foto's van Het Flevolands Archief over de aanleg van de Flevolijn en de bouw van stations Almere Centrum en Lelystad Centrum:

Aanleg Flevolijn

Aanleg Flevolijn

Bouwbord Almere Centrum

Station Almere Centrum

Bouw Station Lelystad Centrum

Bouw Station Lelystad Centrum

Lelystad zou tweede station krijgen
Dat Lelystad slechts één station zou krijgen, was niet altijd het plan. Sterker nog, er waren plannen voor een tweede station in het zuiden van de stad en een deel ervan is zelfs al gebouwd. Dat gebeurde in 1988.

Lelystad had destijds plannen om een nieuwe woonwijk te bouwen in het zuiden van de stad. Die wijk zou net als in Almere een eigen treinstation moeten krijgen. Het station werd alleen nooit afgebouwd, omdat er destijds geen vraag naar woningen was in dit gebied. De stad breidde uit in andere richtingen. Anno 2025 is station Lelystad-Zuid niet meer dan een betonnen casco met onderdoorgang. 

Lees ook: Geschiedenis: het spookstation van Lelystad-Zuid

'Spookstation' Lelystad Zuid

Kan er zomaar een station worden gebouwd?
Of er een (extra) station in een stad of dorp kan komen, is van meerdere dingen afhankelijk. Officieel besluiten de NS en ProRail of er een extra station in een stad mag komen. Als een gemeente een nieuw station wil openen, dient deze daarvoor een verzoek in bij NS.

Er wordt gekeken hoeveel reizigers er gebruik van maken en of er ook reizigers zijn die dan het tweede station zullen gaan gebruiken. Daarnaast moet het treinstation ook in de bestaande dienstregeling passen. De treinen moeten namelijk wel voldoende tijd hebben om te stoppen en om vervolgens weer weg te rijden. 

Mocht dat niet kunnen, dan wordt gekeken of er ergens anders een perron of spoor bij kan komen, zodat de trein wel kan rijden. 

Als de NS positief is over de plannen, gaat spoorbeheerder ProRail aan de slag. Deze onderzoekt of een nieuw station ook in de omgeving past en hoeveel dat moet kosten. De uitkomsten daarvan worden teruggekoppeld aan de gemeente.

Het verschil tussen Lelystad en Almere
Uiteindelijk valt het besluit om een station wel of niet aan te leggen. Er was dus in eerste instantie wel potentie voor een tweede station in Lelystad, maar dat werd nooit meer dan een betonnen casco. 

De gemeente Lelystad legt uit hoe het komt dat er maar één station daadwerkelijk in gebruik is in Lelystad. "Als we Lelystad en Almere vergelijken, dan zien we dat beide steden verschillen", aldus de gemeente. 

Zo is Lelystad in eerste instantie vooral naar het oosten en westen uitgebreid. Daardoor was het logisch dat de spoorverbinding meer van het noorden naar het zuiden dwars door de stad zou lopen en dat er maar één station in het centrumgebied kwam. Een zuidelijke woonwijk was er namelijk nog niet.

In Almere loopt de Flevolijn meer slingerend van het noordoosten naar het zuidwesten. "Tel daarbij op dat Almere meer opgebouwd is uit afzonderlijke stadsdelen en dat er sprake is van busvervoer over aparte busbanen", aldus Lelystad. "Dat maakt het logischer dat daar meer treinstations zijn."

Station Zuiderhage
Nu de gemeente Lelystad een nieuw stadsdeel gaat bouwen in het zuiden van de stad – Zuiderhage – wil de gemeente ook een nieuw station laten bouwen. Dit is volgens Lelystad ook nodig voor duurzaam vervoer.

Station Zuiderhage

Gemeente Lelystad
Hoe haalbaar het plan is, wordt nog door de gemeente, NS, ProRail en de provincie onderzocht. Station Zuiderhage zou wel op een iets andere plek komen te liggen dan station Lelystad-Zuid. Die plek voldoet volgens de gemeente niet meer aan de eisen van NS en ProRail.

Het plan is dus nog niet in kannen en kruiken, maar misschien krijgt Lelystad dan toch na al die jaren een tweede, afgebouwd station. En station Lelystad-Zuid? De toekomst daarvan blijft onzeker. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel