Aanslag Alphen: Almeerse Ruben vuurt 10 kogels af, nerveuze Wesley vergeet te filmen

ALMERE • Wo 16 april 2025 | 9:51 • Woensdag 16 april 2025 | 9:51

Voor het eerst zijn in de rechtszaak tegen de Almeerse Ruben B. bewegende beelden getoond van de aanslag in Alphen aan den Rijn, die hij in oktober vorig jaar gepleegd zou hebben. Volgens het Openbaar Ministerie is op de beelden te zien dat B. met een enorm wapen in zijn handen naar zijn doelwit loopt: een huis in de Prins Hendrikstraat.

B. houdt een AK-74 vast, een automatisch wapen dat oorspronkelijk voor het Russische leger is ontwikkeld. Hij loopt langs medeverdachte Wesley C. richting de woning en vuurt daar tien kogels op af. De aanslag op het desbetreffende huis was het begin van een week vol geweld. Eerder kwamen al wel foto's van de bewapende schutter online.

Bewakingscamera
De bewegende beelden waren alleen te zien voor de aanwezigen in de zaal in de rechtbank van Den Haag, schrijft Omroep West. Ze zijn gemaakt door een bewakingscamera op de hoek van de Prins Hendrikstraat en de Stationsstraat.

De vermeende schutter Ruben B. loopt langs zijn chauffeur Wesley C. het beeld uit, terwijl C. half verscholen in de struiken en nerveus bewegend blijft staan, beschrijft de regionale omroep. C. moet het schieten filmen met de telefoon van B., maar vergeet zijn camera te richten. Alleen het geluid van de minstens tien afgevuurde kogels blijkt volgens het Openbaar Ministerie (OM) op de opnames te staan.

De kogelgaten in het raam

ANP
Almeerder wil zieke moeder bezoeken
De Almeerder vroeg dinsdag om op vrije voeten te mogen komen omdat zijn moeder ernstig ziek is en hij haar wil kunnen bezoeken. Maar hij blijft vastzitten. "Hij heeft als een gek rond staan schieten op klaarlichte dag op straat", benadrukte de officier van justitie van het OM.

Ruben B. beriep zich tot nu toe meermaals op zijn zwijgrecht, maar zegt tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak op 3 juli wel te gaan vertellen over de aanslag in Alphen. Dan zal het OM ook met de strafeisen komen.

Geweldsgolf
De aanslag op 10 oktober 2024 in de Prins Hendrikstraat was de eerste van een reeks geweldsincidenten in en om Alphen aan den Rijn. Die avond nog hield de politie twee mannen aan die een zware bom bij zich hadden.

De volgende dag was er een explosie bij een woning in Rijnsaterwoude en weer een dag later werd een huis aan de Beukenlaan in Alphen aan den Rijn beschoten.

Ook explosies in Leiden en Valkenburg op 15, 16 en 17 oktober worden door het OM gelinkt in dezelfde reeks aanslagen die te maken zouden hebben met een partij cocaïne die uit haven van Antwerpen verdween.

In totaal zijn er zeventien verdachten in beeld. Daarvan zijn er vijf minderjarig. Aanleiding is een drugsconflict, meldt het OM.

Kwetsbare medeverdachte
Zoals zoveel jongeren of jongvolwassenen die geronseld worden voor aanslagen op woningen, blijkt ook medeverdachte Wesley C. een kwetsbaar persoon. Uit onderzoeken blijkt dat hij last heeft van een vorm van autisme. Hij kan zijn leven en financiën niet zelfstandig op orde krijgen. C. zal begeleid moeten wonen en blijvend begeleiding krijgen.

In de rechtszaak ging het dinsdag verder over zijn betrokkenheid. Nadat Ruben B. geschoten zou hebben draait Wesley C. zich om en rent naar de auto die om het hoekje klaar staat. Samen met Ruben B. vertrekt hij richting Almere. Daar worden beide mannen tijdens een opvallende politieactie diezelfde avond nog aangehouden.

DNA op wapen
In de auto gaf C. "een duw tegen het wapen, omdat hij bang was dat het nog geladen was". Zo verklaart diens advocaat de aanwezigheid van zijn DNA op de AK-74.

Omdat er DNA van C. op de AK-74 is gevonden, wil het OM dat C. terugkeert naar de gevangenis, omdat hij medeplichtig zou zijn. Maar zijn advocaat betoogt dat C. niet wist wat er in Alphen ging gebeuren.

Dat zou blijken uit communicatie tussen opdrachtgever Leonardo S. en de vermoedelijke schutter Ruben B. "De driver (Wesley C. red.) is er zo", staat in een bericht. "Kan ik delen met driver wat we gaan doen of niet?... Niks zeggen."

'Ook heeft mijn cliënt volledig herkenbaar gereden', gaat de advocaat verder. "Hij had geen vermomming, zelfs geen petje. Hij reed in zijn eigen auto, met zijn eigen kenteken."

Medeverdachte komt wel vrij
De rechtbank besluit dat Wesley C. inderdaad gevangen genomen moet worden, maar schorst de hechtenis direct weer. Dat betekent dat hij niet daadwerkelijk de cel in moet.

"U heeft flink aan uzelf gewerkt terwijl u vrij was. Dat hebben we allemaal kunnen horen vandaag", zegt de rechter. C. heeft inmiddels een baan als monteur in de horeca en heeft op allerlei vlakken hulp gezocht om zijn leven op de rit te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel