200.000 bewoners en gezinnen krijgen invloed op onderzoek naar wooncrisis

metropool • Di 18 april 2023 | 7:37 • Dinsdag 18 april 2023 | 7:37

Wie weet meer van de toestanden op de huizenmarkt dan wijzelf? Dat besef is er ook bij 29 gemeenten, die willen weten hoe ze de woningcrisis moeten aanpakken. Daarom krijgt 1 op de 6 huishoudens in de Metropoolregio Amsterdam via een enquête de kans invloed uit te oefenen. Een ongekend aantal van 200.000 huishoudens krijgt binnenkort lijsten met vragen binnen met de post.

- Arend de Geus

Wat zijn jouw woonlasten en kan je ze betalen? Wil je verhuizen? En waar naartoe? Ga je je huis zelf verduurzamen en wat willen de nog steeds thuiswonende kinderen? Dat zijn vragen die je kunt beantwoorden wanneer jij tot een van de aangeschreven inwoners behoort. Volgens de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is deze vierde editie van het regionale woononderzoek 'Wonen in de Metropoolregio Amsterdam' uniek vanwege zijn omvang.

De uitkomsten van het onderzoek geven volgens de MRA, een samenwerkingsverband van gemeenten in Flevoland en het zuiden van Noord-Holland, een goed beeld over woonwensen, verhuisbewegingen en bijvoorbeeld tevredenheid over de buurten. Hoe willen de inwoners wonen? Waar willen ze wonen? Is de buurt wel leefbaar genoeg en als je starter bent: kan jij een woning vinden?

Mismatch

Zo bleek bij het vorige onderzoek in 2021 dat de 'mismatch tussen vraag en aanbod van woningen' steeds groter wordt en dat steeds meer mensen de Metropoolregio verlaten. Dat is van belang, omdat de samenwerkende gemeenten en woningcorporaties hierop hun gezamenlijke beleid kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld door te bepalen hoeveel en welke woningen er in jouw gemeente bij moeten komen.

Veel mensen herkennen die mismatch uit de praktijk. Er staan veel huizen te koop, maar die zijn veel te duur. De meeste mensen zoeken woningen die er te weinig zijn, zoals sociale huur en goedkopere koopwoningen. Zo komen er steeds meer particuliere huurwoningen vrij, maar de huur van vaak (ver) boven 1.000 euro is voor velen niet te betalen.

Goed nieuws

Opvallend aan het vorige onderzoek was dat woonwensen veranderden door de coronapandemie. Deelnemers aan de enquête gaven aan bijvoorbeeld meer ruimte te willen om thuis te werken of willen graag een tuin. En er was ook niet bepaald onbelangrijk goed nieuws: de deelnemers gaven hun buurt het rapportcijfer 7,7 en geen enkele wijk in de hele Metropoolregio scoorde onvoldoende.

Of je mee kan doen aan het nieuwe onderzoek ligt eraan. De deelnemers zijn met een steekproef verdeeld over de regio willekeurig gekozen. De antwoorden worden vertrouwelijk verwerkt. Eind dit jaar worden de eerste uitkomsten verwacht. De vorige keer vulde iets meer dan een derde van de gevraagde inwoners hun enquête in.

Dit is een artikel van de metropoolredactie. Voor vragen en tips: Dimitri Walbeek (dimitri.walbeek@nhnieuws.nl). Hij volgt voor Omroep Flevoland, AT5 en NH Nieuws het nieuws uit de Metropoolregio Amsterdam. De Metropoolredactie is journalistiek onafhankelijk en ontvangt een financiële bijdrage van de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel