Michael P. wil lagere straf na hardhandige arrestatie
Michael P., de man die vorig jaar is veroordeeld voor de verkrachting en dood van Anne Faber, wil via een hoger beroep strafvermindering krijgen vanwege zijn hardhandige arrestatie. De inhoudelijke behandeling van het beroep is dinsdag en woensdag bij het gerechtshof in Arnhem.
Na de vermissing van de 25-jarige Anne Faber in september 2017 was niet duidelijk of ze nog leefde en waar ze was. Toen oud-Zeewoldenaar P. in beeld kwam als verdachte besloot het Openbaar Ministerie daarom dat een arrestatieteam hem moest aanhouden. Verder moest P. indringend worden gevraagd naar waar Faber was. De jonge vrouw kon op dat moment nog in leven zijn. P. mocht daarbij 'stevig worden aangepakt', maar mishandeling is niet toegestaan.
Uiteindelijk werd het lichaam van Anne Faber bij Zeewolde gevonden, in het Horsterwold.
Gemuilkorfde politiehond bij gezicht P.
Volgens P. is bij zijn arrestatie fysiek geweld gebruikt en liep hij een blessure op. Vanwege de manier waarop de aanhouding ging, wilde P. ook niet direct meewerken aan het politieverhoor. Hij deed ook aangifte van bedreiging en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel.
Volgens P. werd hij bij zijn arrestatie - geboeid en geblindeerd met een skibril - hardhandig in de politiebus gezet. Daar werd een gemuilkorfde politiehond bij zijn gezicht gehouden, en werd herhaaldelijk gevraagd naar de locatie van Faber. Als hij geen antwoord zou geven, zou de hond hem bijten, werd volgens P. gedreigd. Daarnaast werden de handboeien van P. stevig vastgepakt en werden de boeien gedraaid. P. zegt dat hij een schouderbreuk heeft opgelopen doordat agenten hem aan de handboeien omhoog trokken.
Hoogste doel was Anne Faber vinden
De omstandigheden rondom de arrestatie van P. waren reden voor de Rijksrecherche om onderzoek te doen. Onder de onderzoeksnaam 'Pollux' werden betrokkenen van zowel het Openbaar Ministerie als de politie ondervraagd over de arrestatie.
Eén van de betrokken teamleiders van de politie verklaarde dat P. flink geïntimideerd en bang gemaakt mocht worden om de verblijfplaats van Faber te achterhalen. Daarbij mocht geen fysiek geweld worden gebruikt, tenzij het noodzakelijk was. "Dus geen gescheurde oorbellen, tand door de lip, bloedneus en blauwe plekken". Een andere agent verklaarde: "Het was het hoogste doel om te weten waar het slachtoffer was. Er werd rekening mee gehouden dat zij nog in leven was. Er mocht geen letsel worden toegebracht, maar P. moest wel stevig worden aangepakt en ondervraagd."
Vormverzuim maar eerlijk strafproces
De arrestatie werd ook besproken bij de rechtszaak vorig jaar. Volgens de officier van justitie is P. niet geschaad in zijn recht op een eerlijk proces. De advocaten van P. waren het daar niet mee eens en vonden dat de arrestatie juridisch moest worden vertaald in strafvermindering. Dat gebeurde niet. Hoewel de rechtbank vond dat er geweld was gebruikt en P. niet op zijn zwijgrecht was gewezen, was de rechtbank ook van mening dat P. uiteindelijk een eerlijk strafproces heeft gehad. Daarom had de arrestatie geen effect op de hoogte van de straf.
"Politieoptreden niet in de haak"
Dat er geen gehoor is gegeven aan de eis tot strafvermindering is voor P. en zijn advocaten reden om de gang van zaken in het hoger beroep opnieuw aan te kaarten. De advocaten zeiden hier vorig jaar over: "Wij vinden principieel dat het politieoptreden in deze zaak niet in de haak is en een hogere rechter hier toch nog eens goed naar moet kijken."
Daarom wilden de advocaten dat het hof opnieuw zou kijken naar de gang van zaken binnen het OM. Ook wilden ze de betrokken politiemensen als getuigen te horen, maar dat verzoek is afgewezen.
De komende twee dagen zullen de advocaten alsnog willen aantonen dat P. strafvermindering moet krijgen. Dat betekent een lagere straf dan de 28 jaar cel en tbs die de rechtbank vorig jaar oplegde, die gelijk was aan de eis van het Openbaar Ministerie.
"Hoopten dat boek gesloten zou zijn"
Voor de familie en nabestaanden van Anne Faber was het vorig jaar zwaar om te horen dat P. in hoger beroep ging. Die zeiden het besluit te betreuren. De advocaat van de familie Faber liet weten dat de familie hoopte dat het boek gesloten zou zijn.
De inhoudelijke behandeling begint dinsdag en woensdag om 09.30 uur.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Agenten niet vervolgd voor breken van schouder van man die Anne Faber vermoordde
ZEEWOLDE • Ma 8 juli • Maandag 08 juliDe agenten die oud-Zeewoldenaar Michael P. arresteerden als verdachte in de zaak over de verdwenen Anne Faber, worden niet vervolgd voor de verwondingen die P. daarbij opliep. Dat heeft de beklagkamer...
-
Moeder en zus Michaël P.: "Wij vroegen om hulp, maar werden niet gehoord"
ZEEWOLDE • Za 5 juni • Zaterdag 05 juniDe moeder en zus van oud-Zeewoldenaar Michaël P. voelden zich aan hun lot overgelaten, toen zij bedreigd en belaagd werden na de arrestaties van hun zoon en broer in 2010 en 2017. Dat zeggen ze zaterd...
-
Reconstructie van arrestatie Michael P. in zaak Anne Faber
ZEEWOLDE • Za 15 mei • Zaterdag 15 meiDe politie heeft afgelopen week een twee dagen durende reconstructie gehouden in de zaak rond de dood van Anne Faber. De rechtbank Midden-Nederland heeft dit bevestigd na berichtgeving van RTL Nieuws....
recent nieuws
-
Coalitiepartijen Tweede Kamer willen nieuw onderzoek naar Lelylijn
FLEVOLAND • Ma 25 november • Maandag 25 novemberCoalitiepartijen VVD, NSC en BBB willen een nieuw onderzoek dat de Lelylijn koppelt aan de inrichting van Nederland op de lange termijn en de bouw van nieuwe woningen. Olger van Dijk (NSC) omschrijft...
-
Burgemeester over recente incidenten: 'Dronten niet meer het lieflijke dorpje'
DRONTEN • Ma 25 november • Maandag 25 november"Dronten is niet meer het lieflijke dorpje met de bloemetjes." Dat zei burgemeester Jean Paul Gebben afgelopen week tijdens een raadsvergadering over de begroting van de Veiligheidsregio Flevoland. De...
-
Klaske Tameling per 1 januari 2025 directeur van Omroep Flevoland
FLEVOLAND • Ma 25 november • Maandag 25 novemberKlaske Tameling is met ingang van 1 januari 2025 de nieuwe directeur van Omroep Flevoland. Zij volgt Allard Berends op die bijna 21 jaar directeur van de omroep was. Tameling was hiervoor zendermanage...