Ook verdriet in Flevoland om paus die katholieke kerk 'blijvend veranderde'
Het overlijden van paus Franciscus op tweede paasdag heeft ook katholieke Flevolanders sterk aangegrepen. Pastoors uit Dronten en Emmeloord zijn verdrietig vanwege de dood van de 88-jarige paus, maar roemen ook de enorme impact die Franciscus heeft gehad op de katholieke kerk. "Hij heeft een groot stempel gedrukt op het gebied van klimaat, de zorg voor armen en heeft de kerk blijvend veranderd."
De paus verscheen zondagmiddag nog op het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad voor het jaarlijkse urbi et orbi tijdens de paasviering. Hij sprak de jaarlijkse paaszegen niet zelf uit.
Broze paus
Volgens pastoor Albert Buter uit Emmeloord oogde de paus daarbij 'heel broos'. "Toch verrast zijn overlijden me nu wel. Ik had hem gisteren natuurlijk op tv gezien en toen dacht ik: "Gelukkig hij is er nog." Dat hij er een dag later ineens niet meer is, is een grote verrassing." Franciscus was al enige tijd ziek en herstelde begin dit jaar nog van een dubbele longontsteking.
Buter heeft de paus nooit zelf ontmoet, maar spreekt vol respect over de in zijn ogen meest vooruitstrevende paus ooit. "De aandacht die hij altijd heeft gevraagd voor vrede in de wereld, maar ook bijvoorbeeld steun die hij uitsprak voor transgender vrouwen." De Emmeloordse pastoor hoopt dat in het conclaaf van kardinalen een nieuwe paus wordt gekozen die het werk van Franciscus gaat voortzetten.
'Franciscus was een wereldleider'
Ook voor Ton Huitink, pastoor bij de Norbertusparochie, kwam het overlijden van de paus als een verrassing. "Franciscus zag er op televisie al slecht uit, hij leek erg opgeblazen. Toch had ik niet verwacht dat hij zo snel zou overlijden." De Norbertusparochie omvat kerken in Lelystad, Dronten, Swifterbant, Biddinghuizen en in de regio Noord-Veluwe.
Ook Huitink heeft de paus niet zelf ontmoet, maar was wel aanwezig tijdens de publieke audiëntie op het Sint-Pietersplein drie jaar geleden. "Voor mij was hij naast een geestelijk leider, ook een wereldleider. Vooral vanwege zijn inzet voor natuur en klimaat."
Nieuwe paus moet bisschop kiezen
Voor het bisdom Groningen-Leeuwarden, waar Noordoostpolder onder valt, zal de nieuwe paus ook een belangrijke beslissing moeten nemen. In het noorden moet namelijk een nieuwe bisschop worden gekozen en die keuze wordt gemaakt in Vaticaanstad.
Wanneer paus Franciscus wordt begraven is nog onbekend. De Emmaüsparochie in Noordoostpolder zal de avond voor de begrafenis in ieder geval een speciale mis houden: "Uit dankbaarheid voor zijn pontificaat (ambtsperiode, red.)."
Kaarsje branden in Dronten
Woensdagavond om 19.00 uur kunnen bezoekers in de Ludgeruskerk in Dronten een kaarsje branden ter nagedachtenis aan de 266e paus. Aansluitend vindt er een mis plaats.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Open dag tussen de oerwroeters op de burgerboerderij: 'Koop alles lokaal'
ZEEWOLDE • Ma 21 april • Maandag 21 aprilHet kopen van lokale producten en er aan de slag gaan als vrijwillige boer. Het kan bij de Burgerboerderij Oosterwold in Zeewolde. Tijdens een open dag waren bezoekers maandag welkom voor een kijkje achter...
-
Aanhouding na mogelijk steekincident in woning Emmeloord
EMMELOORD • Ma 21 april • Maandag 21 aprilDe politie heeft maandagmiddag in Emmeloord een persoon aangehouden na een vermoedelijke steekpartij in de IJsselmeerlaan. Dat meldt de politie. Rond 15.45 uur kreeg de politie een melding van een steekincident...
-
Sanering boorputten in Zuidelijk Flevoland: provincie tast in de buidel
FLEVOLAND • Ma 21 april • Maandag 21 aprilDe provincie trekt de portemonnee om een slepend milieuprobleem in Zuidelijk Flevoland op te lossen: alle 106 te diepe waterboorputten in de boringsvrije zone moeten uiterlijk 31 december van dit jaar...