Sanering boorputten in Zuidelijk Flevoland: provincie tast in de buidel
De provincie trekt de portemonnee om een slepend milieuprobleem in Zuidelijk Flevoland op te lossen: alle 106 te diepe waterboorputten in de boringsvrije zone moeten uiterlijk 31 december van dit jaar worden gesaneerd.
Boeren pompen miljoenen liters water op uit die putten om hun akkers te beregenen of hun vee te drenken. De provincie biedt boeren en andere eigenaren nu volledige kostenvergoeding aan om de put te dempen. Daarvoor is een aanbesteding uitgeschreven. Hoeveel geld de provincie ervoor uit wil trekken, is niet bekend.
Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) heeft in opdracht van de provincie een plan van aanpak gemaakt. De kern daarvan is helder: de provincie neemt de kosten voor het dempen van de ruim honderd bekende boorputten volledig op zich.
Boorputeigenaren -vaak boeren- kunnen kiezen: zelf saneren via een gecertificeerd boorbedrijf of aansluiten bij een provinciale saneringsronde, waarbij alles wordt geregeld. Zelfs eigenaren van illegale boorputten die zich vrijwillig melden, krijgen deze financiële steun. Boeren die hun put wel al hebben gesloten, krijgen alsnog een gedeeltelijke vergoeding. Het doel is ambitieus: vóór eind dit jaar moeten alle putten zijn afgedicht.
Strakke planning
De provincie wil de boeren ontzorgen en weerstand wegnemen. Daarvoor worden 'keukentafelgesprekken' met eigenaren van putten gevoerd en zijn er infosheets en een webpagina. De planning is strak. Toezichthouders, die in duo's werken om veiligheidsrisico’s te beperken, krijgen ruim 2000 uur voor dossieronderzoek, coördinatie en controles. Er is een extra marge ingesteld voor onverwacht aangetroffen putten.
Knelpunten: weerstand, juridische risico's en blinde vlekken
Ondanks de royale vergoeding is de aanpak niet zonder problemen. Sommige boeren zien de sanering als een bedreiging voor hun bedrijfsvoering. Grondwater uit de boorputten wordt gebruikt voor beregening en veedrenking. Waterbedrijf Vitens heeft al aangegeven niet voor voldoende leiding water te kunnen zorgen om het vee te drenken.
Een ander knelpunt is de blinde vlek rond illegale boorputten. Het plan van aanpak richt zich vooral op de 106 bekende putten. Hoeveel illegale putten er zijn, is onbekend. Deze worden ook niet actief opgespoord.
De provincie heeft een sterk plan. Maar of de deadline wordt gehaald, is maar zeer de vraag. Eerst moet de aanbesteding nog worden afgerond. Daarna kan er pas echt gestart worden met de demping.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Het Irene was er 'vor iederiene': zalencentrum sluit de deuren en laat leegte achter
URK • Ma 21 april • Maandag 21 aprilHet is al 75 jaar lang een begrip op Urk: Zalencentrum Irene. Zo'n beetje iedere Urker heeft er wel eens een bruiloft, receptie of andere bijeenkomst bijgewoond. Maar deze zogenoemde 'huiskamer van Urk',...
-
Open dag tussen de oerwroeters op de burgerboerderij: 'Koop alles lokaal'
ZEEWOLDE • Ma 21 april • Maandag 21 aprilHet kopen van lokale producten en er aan de slag gaan als vrijwillige boer. Het kan bij de Burgerboerderij Oosterwold in Zeewolde. Tijdens een open dag waren bezoekers maandag welkom voor een kijkje achter...
-
Aanhouding na mogelijk steekincident in woning Emmeloord
EMMELOORD • Ma 21 april • Maandag 21 aprilDe politie heeft maandagmiddag in Emmeloord een persoon aangehouden na een vermoedelijke steekpartij in de IJsselmeerlaan. Dat meldt de politie. Rond 15.45 uur kreeg de politie een melding van een steekincident...