Jeugdhulp aan gezinnen met meerdere problemen schiet tekort

ALMERE • Za 17 juli 2021 | 9:26 • Zaterdag 17 juli 2021 | 9:26

Er is extra hulpverlening in Almere nodig om gezinnen te helpen waarvan meerdere gezinsleden te maken hebben met bijvoorbeeld gedragsproblemen, psychische stoornissen of verslavingen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gedaan in opdracht van de gemeente. Almere bekijkt of het jeugdzorgaanbod in de stad vernieuwd moet worden en of dit een besparing kan opleveren.

Dat er iets moet veranderen in de hulpverlening aan gezinnen met veel problemen, is duidelijk. Er is tijdens het onderzoek een aantal knelpunten naar voren gekomen. Gezinsleden moeten nu bijvoorbeeld langs veel tussenstations, voordat ze de juiste hulp krijgen. Hierdoor komt de hulp te laat.

Katja Engelkamp van Jeugd Central Flevoland: "Gemeenten duwen erg op zelf doen, lokaal oplossen. Hierdoor komt intensieve hulp in het gezin vaak te laat. Gevolg is dat ouders en jeugdigen hulpverleningsmoe, uitbehandeld en gedesillusioneerd raken."

Bovendien is de aangeboden hulp niet altijd passend en is er niet één regisseur die tijdens het hele hulpverleningstraject het gezin bijstaat en het overzicht bewaart.

Scheidingsproblematiek
Ook zijn er lange wachtlijsten voor ondersteuning aan een gezin als ouders gaan scheiden. Het aanbod van hulp is nu te klein. Door de lange wachttijden kunnen de problemen binnen het gezin verergeren. "Tussen de lichte scheidingshulp van Humanitas en de Ouderschapsbemiddeling van Vitree is er niets. Er is geen tussenvorm van waarnaar af- en opgeschaald kan worden. Heel praktisch zou een omgangshuis erg helpend zijn voor alle partijen", schrijft Tessa Honing van Veilig Thuis Flevoland, een instantie waar aan de bel getrokken wordt als er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling.

Er komen bij Veilig Thuis verhoudingsgewijs veel meldingen uit Almere binnen. "De instroom per 10.000 inwoners is in Flevoland/Almere, samen met Amsterdam, het hoogst van heel Nederland. Ook de recidive, dus de herhaalde melding van hetzelfde gezin, is in Flevoland/Almere heel hoog", aldus Honing.

Nieuwe initiatieven gestart
Er zijn inmiddels twee nieuwe soorten behandelingen in Almere gestart om de knelpunten aan te pakken; het team Intensief Ambulante Zorg en de pilot team gezinsbegeleiding. Die laatste is alleen actief in Almere Haven en Almere Poort. In september wordt duidelijk of de nieuw gestarte behandelingen helpen om de knelpunten op te lossen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel