Gemeenteraad Almere stemt in met jeugdzorgplannen: mogelijk patiëntenstop

ALMERE • Vr 19 juli 2024 | 9:38 • Vrijdag 19 juli 2024 | 9:38

Bijna alle partijen zijn het eens met de plannen van het college van burgemeester en wethouders om de jeugdzorg op de schop te gooien. Wethouder jeugdzorg Froukje de Jonge deelde donderdag haar plannen om de jeugdzorg in de stad te hervormen.

Door problemen bij kinderen thuis te signaleren en aan te pakken voordat deze uit de hand lopen, hoopt ze te voorkomen dat jongeren in dure zorgtrajecten terechtkomen. De voorstellen van het college werden bijna unaniem gesteund door de raad: alleen de eenmansfracties van DENK en Respect Almere stemden tegen.

"Het college is op de goede weg", zegt de grootste oppositiepartij VVD. Wel vraagt de raad om meer informatie en willen de partijen betrokken te worden bij de uitvoering van de bezuinigingsmaatregelen. Zo willen veel fracties betrokken worden voordat er investeringen worden gedaan om de bezuinigingen voor elkaar te krijgen.

Betere zorg, minder geld
Met het nieuwe jeugdzorgstelsel moeten Almeerse jongeren die zorg nodig hebben niet alleen beter geholpen zijn, maar wil de gemeente ook 17 miljoen euro besparen op de begroting. Daarmee zijn deze hervormingsplannen een belangrijk onderdeel van de oplossing voor de financiële problemen waar de stad in zit.

Lees ook: Opnieuw een poging om grip te krijgen op jeugdzorg, alles is geoorloofd

Maar als die geplande maatregelen niet genoeg opleveren, wil het college naar zwaardere maatregelen grijpen: een budgetplafond en de mogelijkheid om een opnamestop in te stellen. Dat zou betekenen dat de gemeente Almere geen zorgbehoevende jongeren meer kan helpen, als het geplande budget wordt overschreden.

Partij DENK vroeg de wethouder om een patiëntenstop alsnog uit te sluiten, maar dat deed ze niet. Wel probeerde De Jonge de zorgen weg te nemen: "Er moeten een hele hoop maatregelen genomen worden, voordat we überhaupt denken aan een patiëntenstop."

Vooruitgeschoven
Het college probeert al langer om de jeugdzorg te hervormen, omdat de kosten daarvoor enorm zijn opgelopen. De bezuinigingen zijn steeds vooruitgeschoven. In februari stapte toenmalig wethouder jeugdzorg Roelie Bosch op, omdat ze niet genoeg steun kreeg voor haar plannen.

Dat het nu eindelijk lijkt gelukt, noemt wethouder De Jonge een opluchting. "Dit is de afronding van een tijd van strijd, waar we breed onder geleden hebben, en die tot moedeloosheid en verwarring heeft geleid. Niet alleen bij onszelf, maar ook bij onze zorgpartners in de stad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel