Flevolanders meest positief over komst van wolf

FLEVOLAND • Vr 14 januari 2022 | 5:00 • Vrijdag 14 januari 2022 | 5:00

Flevolanders zijn het meest enthousiast over de komst van de wolf naar Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van LocalFocus en Kieskompas. Iets meer dan de helft van de ondervraagde inwoners van Flevoland geeft aan dat de wolf wat hen betreft hier thuishoort. Van hen geeft 30 procent aan het helemaal eens te zijn met die stelling.

Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland is de provincie voor een wolf niet de ideale locatie om zich te vestigen. De meeste dieren zijn op doorreis. Zoals in Zeewolde waar in juli 2018 twee schapen werden aangevallen. Er is toen onomstotelijk vast komen te staan dat een wolf daarvoor verantwoordelijk was. Uit DNA-sporen is gebleken dat het mannetje in juni 2018 Noord-Duitsland heeft verlaten en daarna via Friesland in Flevoland terecht is gekomen. In juli is DNA van die wolf aangetroffen in Buren bij Geldermalsen en in augustus in het noorden van België.

Wolf pakt twee schapen. Eén schaap werd later uit haar lijden verlost

Dode wolf langs de kant van de weg
In 2013 werd in Marknesse een dode wolf langs de kant van de weg gevonden. De eerste gedachte was dat het dier door een auto was aangereden, maar later bleek de wolf te zijn doodgeschoten. Er zaten namelijk kogelgaten en kogelresten in het lijf van het beest. De wolf was oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Europa en werd in Noordoostpolder gedumpt.
De doodgeschoten wolf werd later opgezet en tentoongesteld in museum Naturalis. De wolf bleek een grote publiekstrekker.

Wolvenhek
"We zullen sowieso maatregelen moeten nemen die boeren helpen, zodat de schade beperkt blijft", zegt Reinolds. Hij noemt als voorbeeld een hekwerk rondom gebieden waar schapen leven, zodat deze dieren beschermd zijn. In Friesland begon een actiegroep vorig jaar aan een hek rond de provinciegrens dat wolven zou moeten weren. Boswachter Harco Bergman van het Kuinderbos in Noordoostpolder noemde dat plan eerder 'te idioot voor woorden'.

Zuid-Holland en Utrecht ook positief
Naast onze provincie blijken inwoners van Zuid-Holland en Utrecht ook positief over de wolf in Nederland. Vooral in de provincies waar het dier al gevestigd is of rondzwerft, zoals Noord-Brabant, Drenthe en Overijssel is men minder positief. Deze provincies hadden de afgelopen jaren de meeste aanvallen van wolven op landbouwdieren, zoals schapen. Het onderzoek werd gedaan onder een groot aantal Nederlanders. Ruim 5.200 mensen deden aan de enquête mee.

Begin 2015 werd de wolf na een afwezigheid van anderhalve eeuw voor het eerst weer in Nederland gespot. De wolf is een beschermde diersoort en mag niet bejaagd worden. Inmiddels heeft de wolf zich op meerdere plekken in Nederland gevestigd. Over het algemeen zijn vooral veehouders niet blij met de aanwezigheid van de beesten. In 2020 werden 95 aanvallen op landbouwdieren gemeld. Gedupeerden kunnen in aanmerking komen voor een schadevergoeding.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel