Blijvend personeelstekort op Flevolandse arbeidsmarkt de komende jaren

FLEVOLAND • Di 5 november 2024 | 10:07 • Dinsdag 5 november 2024 | 10:07

Het personeelstekort blijft een groot probleem voor het bedrijfsleven, dat blijkt uit het jaarlijkse Regio in Beeld-rapport van het UWV over de Flevolandse economie en arbeidsmarkt. Hoewel er dit jaar en volgend jaar naar verwachting 2.100 banen bijkomen in de provincie, stond het aantal openstaande vacatures aan het einde van de zomer nog steeds op ruim 8.000.

De groei van de Nederlandse economie is de afgelopen jaren flink afgenomen. In 2023 bedroeg de groei slechts 0,1 procent, terwijl dat de jaren ervoor rond de vijf procent was.

Desondanks nam de werkgelegenheid wel toe, doordat bedrijven meer producten produceren en daarvoor meer werknemers nodig hebben. Verwacht wordt dat het aantal banen in Flevoland toeneemt tot 166.200 eind 2025, een stijging van 1,3 procent per jaar.

Flevoland is, samen met Groot-Amsterdam en Midden-Holland, koploper in de groei van het aantal banen. Groot-Amsterdam bestaat uit 35 arbeidsmarktregio's, zoals Aalsmeer, Amstelveen en Haarlemmermeer. "Het komt mede doordat Flevoland dicht tegen de Randstad aanligt, waar de werkgelegenheid erg groot is", aldus Erik Hettinga, arbeidsmarktadviseur bij UWV. "Veel mensen wonen in de provincie en werken elders."

Vergrijzing en deeltijdwerk belangrijke factoren
Toch stijgt het aantal banen harder dan het aantal mensen dat kan werken. Door vergrijzing gaan meer mensen met pensioen dan dat er jongeren starten op de arbeidsmarkt.

"Je kan natuurlijk groeien in de bevolking," legt Hettinga uit, maar hij benadrukt dat problemen daarmee niet automatisch worden opgelost in alle sectoren. "De bevolking vraagt ook om detailhandel, zorg en andere voorzieningen. Daar blijft de krapte gewoon groot."

Het personeelstekort is vooral merkbaar in sectoren als de zorg, het onderwijs, ICT en techniek. Om dit probleem op te lossen, is meer nodig dan alleen het aantrekken van extra personeel. "Je moet wat creatiever gaan nadenken over hoe je alles gedaan krijgt", stelt Hettinga.

"Ga bijvoorbeeld eens kijken hoeveel uren je binnen je bedrijf al extra kunt krijgen door mensen wat extra te laten werken. We zijn in Nederland kampioen deeltijdwerken. Ook de inzet van technologie, zoals AI, kan een oplossing bieden."

Kansen voor werkzoekenden
Hoewel het personeelstekort in alle sectoren een probleem is, staan de meeste vacatures in Flevoland open voor technische beroepen. "Dit heeft natuurlijk ook met de energietransitie te maken", zegt Hettinga. "Maar ook planners en klantcontactcentra zijn erg belangrijk. Er zijn wat dat betreft voor werkzoekenden enorme kansen."

Het vinden van geschikt personeel blijft een uitdaging, ook voor UWV zelf. "Goede mensen vinden blijft ingewikkeld", beaamt Hettinga. "Soms kun je de kwaliteitseisen niet laten zakken, maar je kunt natuurlijk wel iemand aannemen die nog niet over alle vaardigheden beschikt en die je vervolgens helpt bij het ontwikkelen van die vaardigheden."

Het teruglopen van het aantal vacatures betekent overigens niet dat de problemen op de arbeidsmarkt voorbij zijn. "Dat vacatures iets teruglopen, wil nog niet zeggen dat mensen of werkgevers makkelijk de juiste mensen kunnen vinden", benadrukt Hettinga. De komende jaren blijft het dus belangrijk om te investeren in oplossingen voor het personeelstekort, zoals scholing, flexibilisering van werktijden en innovatie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel