PerspektieV: 'Jeugdzorg anders aanpakken dan Flevostate'
Jeugdzorgbedrijf PerspektieV uit Kampen, dat de failliete jeugdzorginstelling Flevostate heeft overgenomen, wil de zaken daar anders gaan aanpakken. "Wij nemen de activiteiten die nu lopen over", vertelt de directeur van PerspektieV, Frank ter Burg. "Dat zijn de ambulante hulp aan de gezinnen en de behandelingen diagnostiek, waarin we de hulpvraag van de cliënten bepalen."
Flevostate met vestigingen in Den Haag, Almere en Emmeloord lag de afgelopen periode onder vuur vanwege een aantal meldingen van oud-bewoners. Die hadden felle kritiek op de directie. Volgens hen was er structureel te weinig begeleiding en werd met de aangekaarte problemen zelden iets gedaan.
Schimmel
Vooral op de locatie in Emmeloord was het goed mis volgens de klagers. De douchecabine zat vol met schimmel, zorgmedewerkers sleurden kinderen door de gang en de begeleiding was soms dagen afwezig. Zij meldden zich los van elkaar bij Omroep Flevoland. Dit naar aanleiding van een zeer kritisch rapport in december 2021 van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
De jongeren die zich met klachten meldden, kregen tussen 2017 en 2021 allemaal 24-uurszorg in Emmeloord. De toenmalige directeur van Flevostate ontkent overigens met klem dat er structureel of soms helemaal geen begeleiding aanwezig was. Ook zouden de jongeren niet bewust alleen zijn gelaten.
Locatie gesloten
De locatie van Flevostate aan de Meldestraat, de grootste vestiging van Flevostate in Emmeloord, waar regelmatig sprake was van overlast, werd na het rapport gesloten. De kleinere locatie aan de Schiermonnikoog in Emmeloord bleef, net als het behandelcentrum in Almere, in eerste instantie nog open.
Maar begin februari van dit jaar viel alsnog het doek en ging Flevostate onverwacht failliet. De gemeente Noordoostpolder nam al langere tijd ambulante zorg af van Flevostate, met op het laatst 46 cliënten. Daarnaast leverde de zorginstelling ook 24-uurszorg aan jongeren.
Geen 24-uurszorg meer
Maar die 24-uurszorg verdwijnt. "Wij continueren de activiteiten niet op plekken waar de kinderen van Flevostate hebben gewoond. We doen het alleen maar met ambulante zorg, dus dat betekent thuis, in het gezin. De woonlocaties die dicht zijn gegaan bij Flevostate, gaan niet meer open."
Na de overname door PerspektieV is de zorg wel weer gewaarborgd, zegt directeur Frank ter Burg. "Dat doen we zoveel mogelijk met de professionals die het nu al doen".
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Historisch Urker bier Dikke Teunis herleeft: drank naar eeuwenoud recept gebrouwen
URK • Ma 25 november • Maandag 25 novemberHet is 1777. Urk is een eiland in de Zuiderzee en is eigendom van Amsterdam. Bij een inspectie van hoge heren uit de hoofdstad wordt de plaatselijke herberg bezocht. Daar wordt hen door de Urker waard...
-
Maxim (18) bedenkt plannen voor Zeewolde, van fietsbrug tot walk of fame
ZEEWOLDE • Ma 25 november • Maandag 25 novemberAls Maxim van den Boogaard (18) door Zeewolde loopt of fietst, ziet hij van alles wat verbeterd kan worden. Soms moet een kruispunt veiliger gemaakt worden of moet een straat gewoon mooier worden. Als...
-
Zelftriage: computer bepaalt of je naar de spoedpost moet
FLEVOLAND • Zo 24 november • Zondag 24 novemberEen computer laten inschatten of je naar een spoedarts moet of niet. In een groot deel van Flevoland kan dat sinds kort. Je voelt je beroerd. Het is midden in de nacht. Toch maar even de spoedpost bel...