Kilometers giftige oeverbeschoeiing moet vervangen worden

NOORDOOSTPOLDER • Ma 27 juni 2022 | 7:06 • Maandag 27 juni 2022 | 7:06

Er moet 245 kilometer oeverbeschoeiing vervangen worden in de Noordoostpolder. Al die paaltjes en houten planken moeten uit de sloot omdat ze zijn behandeld met een kankerverwekkende stof. Het waterschap Zuiderzeeland schat de operatie in op 30 miljoen euro.

De beschoeiing zorgt ervoor dat bij sloten en tochten de kanten niet instorten. De beschoeiing is gemaakt van hout en dat hout is ingesmeerd met Carbolineum. De opvolger van de bekende Carboleum of teerolie, dat inmiddels verboden is. Goed voor de levensduur van de palen en planken, maar heel slecht voor het milieu ontdekte het waterschap.

Te veel giftige stoffen
Op sommige plekken zit er meer dan 16 keer de toegestane hoeveelheid fluorantheen (een bestandsdeel van Carbolineum) in het water. Dat is een kankerverwekkende stof. In zoetwatermosselen is de stof zelfs ruim 26 keer boven de norm aangetroffen. Direct gevaar voor mensen is er niet volgens het waterschap, zolang je geen mosselen uit de tochten eet. Maar voor het waterleven is de situatie wel slecht.

Carbolineum grootste vervuiler
Veel oppervlaktewater in de polder voldoet al jaren niet aan de normen. Het waterschap denkt nu dat de Carbolineum de grootste vervuiler is. Het Waterschap weigert interviews te geven over deze vervuiling, omdat Zuiderzeeland eerst een uitgewerkt voorstel wil maken voor de vervanging van de beschoeiing. Dat plan is pas eind van dit jaar klaar.
Alleen in Noordoostpolder
De beschoeiing die vervangen moet worden, ligt niet langs de hoofdvaarwegen maar vooral langs de kleinere tochten en zijtakken. Het probleem speelt alleen in de Noordoostpolder. In de rest van Flevoland is vaak een andere beschoeiing gebruikt. In 2033 moet alle vervuilende beschoeiing verwijderd zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel