Anje dreigt haar boerderij kwijt te raken: 'Het is ons levenswerk, maar er is geen uitweg'

BIDDINGHUIZEN • Zo 20 augustus 2023 | 19:57 • Zondag 20 augustus 2023 | 19:57

"Ik ben nog steeds beduusd van alle reacties die ik heb gekregen. Zoveel steun en mensen die zeggen dat ze het oneerlijk vinden", zegt melkveehouder Anje Grin uit Biddinghuizen. De boerderij van haar en haar man staat op het punt 'om afgeschoten te worden door de overheid' zoals ze het noemt. Ze deed haar verhaal op haar Facebookpagina en daar werd massaal op gereageerd.

Anje en haar man Piet probeerden jarenlang aan alle regels en voorwaarden te voldoen om hun bedrijf Kolhorn Dairy Farm met 250 melkkoeien zo goed mogelijk te runnen. De vergunningen waren op orde en ze bouwden ook een zogenoemd 'groen label stal', een stal waar met behulp van technische ingrepen de amoniakuitstoot wordt gereduceerd.

Maar na een algemene uitspraak van de Raad van State in 2019 mogen ze niet meer de hoeveelheid stikstof uitstoten die voorheen wel was toegestaan. En nu zijn ze door de overheid ook nog aangemerkt als piekbelaster die binnen 25 kilometer van de Veluwe te vervuilend is en daarom moet het bedrijf weg.

Tot nu toe werd gedacht dat de stikstofproblemen vooral boeren in het Noorden van de provincie zouden treffen, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De provincie Flevoland geeft aan niet te kunnen vertellen hoeveel piekbelasters zoals Anje er zijn in Flevoland. Wel gaat de provincie er nog altijd vanuit dat uitkoop vrijwillig moet zijn. Het ministerie laat weten dat er meerdere boeren in de provincie met hun adviseurs in gesprek zijn over een mogelijke uitkoop.

Boerderij slopen
"We hebben onlangs een adviseur van het ministerie van Landbouw over de vloer gehad. We hadden nog allerlei vragen waar hij geen antwoord op had, maar hij maakte wel duidelijk dat er geen andere optie is dan stoppen. Dan hebben ze het dus over sloop. Een modern veebedrijf zoals dat van ons slopen, dat is echt ongelofelijk. Juist hier kan het. We hebben er alles voor op orde en je hebt hier de ruimte."

Dat er geen andere mogelijkheden meer zijn, is als een mokerslag aangekomen bij Anje: "Het is ons levenswerk, maar er is geen enkele uitweg meer. Alles loopt vast, alles is afgesneden."

Ze vindt het onrechtvaardig. Ze twijfelt aan het onderzoek dat zegt dat hun bedrijf schade kan toebrengen aan de Veluwe. En ook omdat ze een stal hebben met een groen label en hun bedrijf volgens Anje zeer diervriendelijk is, zou het volgens haar reden moeten zijn om het bedrijf voort te zetten. "Onze kinderen nemen het bedrijf niet over. Maar het zou juist een boerderij zijn die een andere boer kan overnemen. Iemand die echt geen kant op kan, bijvoorbeeld in een Natura 2000 gebied. Ik vind het daarom een persoonlijk verlies, maar ook een verlies voor de sector."

Uitkoopregeling
Anje en haar man lijken wel in aanmerking te komen voor een uitkoopregeling, maar dan mogen ze nergens meer als boer ergens anders in Europa aan de slag en zal het bedrijf tegen de vlakte gaan. En vooral op dat laatste punt laat de reactie niets aan duidelijkheid te wensen over: "We willen het niet, het mag niet en ik kan het niet!"

Wat er op korte termijn gaat gebeuren is niet duidelijk. "Ik weet bijvoorbeeld niet wanneer ze gaan handhaven op de uitstoot. De adviseur van het ministerie komt nog een keer terug. De uitkoopregeling loopt via de provincie en die wil binnenkort ook langskomen voor een gesprek. Ik hoop dat er ergens toch nog een deur opengaat voor ander beleid, maar voorlopig zit ik zelf even helemaal op een dood spoor", schrijft Anje Grin in de Facebookpost.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel