Spreidingswet asielzoekers heeft steun Eerste Kamer, burgemeester Gebben van Dronten blij

FLEVOLAND • Di 16 januari 2024 | 19:49 • Dinsdag 16 januari 2024 | 19:49

Een meerderheid van de Eerste Kamer is voor het invoeren van de spreidingswet. Door een ommezwaai van de VVD kan de wet van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg worden aangenomen.

De Dronter burgemeester Jean Paul Gebben bood de Eerste Kamer nog een petitie aan om de wet aangenomen te krijgen. In een eerste reactie laat Gebben weten verheugd te zijn.

De wet regelt het verdelen van asielzoekers over het land, desnoods met dwang bij gemeenten die geen opvang willen. De Tweede Kamer ging al in september akkoord, maar lang werd gedacht dat de Eerste Kamer de wet zou verwerpen.

Sleutelrol VVD
Een belangrijke rol in de discussie was weggelegd voor de VVD. Die partij stelde dat een betere spreiding over het land niets doet tegen de instroom van asielzoekers. Ook vindt de VVD dat de wet de gemeentelijke autonomie aantast.

De VVD is gevoelig gebleken voor de argumenten van Van der Burg. Hij loopt geregeld vast met de opvang van asielzoekers. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is meer dan eens te klein gebleken. Verder zijn er nog altijd gemeenten die niets doen aan de opvang van asielzoekers. Die gemeenten zou de staatssecretaris graag willen dwingen de vluchtelingen op te vangen.

ANP
GroenLinks-PvdA, D66, CDA, SP, Denk, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Volt zijn al langer voorstander van de spreidingswet. Met de steun van de VVD is er een ruime meerderheid ontstaan. Formeel moet de Eerste Kamer de wet nog in stemming brengen. Die is volgende week. De wet zou op 1 februari in werking kunnen treden.

Petitie
Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten overhandigde dinsdagochtend een petitie namens de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor de invoering van de wet. De burgemeester deed dat samen met de Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus, andere burgemeesters en wethouders uit het land bestuurders van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het Interprovinciaal Overleg (IPO).

ANP
De wet is volgens de organisaties, die allen een rol hebben bij de opvang van asielzoekers, nodig om "uit de noodsituatie te komen, de asielopvang evenredig te verdelen over het land en te zorgen voor stabiele asielopvang".

Gebben denkt dat door de invoering van de spreidingswet het aantal asielzoekers in Flevoland naar beneden kan. Volgens berekeningen vangt Zuid-Holland bijvoorbeeld relatief gezien veertien keer minder asielzoekers op dan Flevoland. Als het aantal vluchtelingen beter over het land worden verdeeld zou de noodopvang bij Walibi in Biddinghuizen misschien niet meer nodig zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel