'Omgebrachte Ryan werd mishandeld door familie, rechter maakte zich zorgen over haar veiligheid'
De omgebrachte Ryan Al Najjar uit Joure is uithuisgeplaatst geweest, omdat de rechter zich zorgen maakte over eergerelateerd geweld. Dat schrijft De Leeuwarder Courant. De krant baseert zich op rechtbankverslagen die ingezien zijn. Het lichaam van Ryan werd eind mei gevonden in het water bij de Knardijk in Lelystad.
Volgens de krant vertelde Ryan aan medewerkers van het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid onder meer dat haar Syrische ouders haar gedwongen hadden om een hoofddoek te dragen. Ook zouden er plannen zijn gemaakt om haar te laten trouwen met een jongen. Daarnaast zou ze fysiek mishandeld zijn.
De krant schrijft dat Ryan vorig jaar uit huis was gevlucht omdat ze mishandeld werd. Daarbij heeft ze tegen buurtbewoners gezegd dat haar vader haar wilde vermoorden. De buurtbewoners waarschuwden de politie. Een dag daarna heeft de kinderrechter bepaald dat Ryan onder toezicht werd gesteld en uithuisgeplaatst moest worden.
Bij eergerelateerd geweld wordt geweld gebruikt dat moet voorkomen dat een familielid gedrag vertoont dat de familie-eer kan schaden. Bij eergerelateerd geweld kan er bijvoorbeeld sprake zijn van dreigen, beperken van vrijheden, lichamelijke geweld en soms ook moord.
In maart 2023 besloot de rechter om Ryan uiteindelijk in een gesloten instelling te plaatsen. Dat werd gedaan omdat ze uit open instellingen wegliep en terugkeerde naar huis. Dat deed ze volgens het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid omdat ze geen keus had en zich onveilig voelde om andere keuzes te maken, schrijft de krant.
Ryan zou volgens de rechter moeite hebben gehad met de beslissing, maar gezien de situatie het besluit ook wel te begrijpen. Haar ouders en broers waren het er in ieder geval niet mee eens. Zij vonden dat het meisje gewoon thuis kon wonen.
In augustus 2023 eindigde de tijd in de gesloten jeugdzorg-instelling. Of Ryan daarna thuis is gaan wonen is onduidelijk. Ryan stond volgens de krant nog tot 8 mei onder toezicht. Twaalf dagen daarna werd ze 18 en zou het toezicht in ieder geval stoppen. Twee dagen na haar verjaardag werd Ryan voor het laatst gezien.
Het lichaam van Ryan werd eind mei door een voorbijganger gevonden in het water bij de Knardijk in Lelystad. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de twee broers van moord. Ook de vader wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Ryan. Volgens het OM zou het mogelijk gaan om eerwraak. Het gezin was gevlucht uit Syrië en woonde al enige tijd in Friesland.
De broers zitten op dit moment vast. In september moeten ze voor het eerst voor de rechter verschijnen. Het OM heeft aanwijzingen dat de vader zich op dit moment in Syrië bevindt. Hij zou in een e-mail aan de Telegraaf bekend hebben zijn dochter gedood te hebben. Hij zou daarbij geen hulp hebben gehad.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Giftige plant, kogelvis en zelfmoordpil: 'Familie besprak plannen moord Ryan Al Najjar in chat'
LELYSTAD • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilDe familie van Ryan Al Najjar sprak volgens het OM in een familiechat openlijk over het doden van de 18-jarige vrouw. Er zouden meerdere opties zijn doorgenomen om haar om het leven te brengen. Dat bleek...
-
Almeerder bestraft na masturberen in bos: 'Ben nu in therapie'
ALMERE • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilDe Almeerder T.C. mag de komende tijd geen drugs en alcohol gebruiken. Ook krijgt hij verplicht een behandeling. Dat legt de politierechter hem vrijdagmorgen op, nadat C. zowel in de Oostvaardersplassen...
-
Taakstraf na jaar lang bedreigen van ex en nieuwe vriend
ALMERE • Vr 25 april • Vrijdag 25 aprilRuim een jaar lang stuurt J. Z. (41) allerlei berichten naar zijn ex in Almere. De insteek: hij wil zijn kinderen beschermen tegen de man die in het gezin kwam, legt hij uit. Justitie denkt er anders...
recent nieuws
-
Aantal meldingen discriminatie Flevoland verdubbeld, waarschijnlijk door betere bekendheid meldpunt
FLEVOLAND • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilHet aantal meldingen van discriminatie in Flevoland is verdubbeld. In 2023 waren er 224 meldingen, vorig jaar steeg dat naar 463. De meeste meldingen die binnenkwamen gingen over discriminatie op grond...
-
Dijkgraaf: 'Keuzes nodig voor landbouw door bodemdaling'
FLEVOLAND • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilBodemdaling vormt een bedreiging voor intensieve landbouw op sommige plekken in Flevoland. Volgens dijkgraaf Hetty Klavers van waterschap Zuiderzeeland is het moment gekomen om dat probleem onder ogen...
-
Trendwatcher: 'In 2080 voor iedereen genoeg te eten'
ALMERE • Za 26 april • Zaterdag 26 aprilOok al neemt het aantal wereldbewoners toe van ruim 8 miljard nu naar zo'n 10,5 miljard in 2080; er is genoeg te eten voor iedereen. Deze optimistische boodschap staat in het boek 'The Future of Food'...