Trendwatcher: 'In 2080 voor iedereen genoeg te eten'

ALMERE • Za 26 april 2025 | 8:00 • Zaterdag 26 april 2025 | 8:00

Ook al neemt het aantal wereldbewoners toe van ruim 8 miljard nu naar zo'n 10,5 miljard in 2080; er is genoeg te eten voor iedereen. Deze optimistische boodschap staat in het boek 'The Future of Food' van hoofdredacteur Judith Witte van Vakblad Voedingsindustrie en de Almeerse trendwatcher Adjiedj Bakas.

De eerste editie van dit boek verscheen dertien jaar geleden. Het werd tijd voor een nieuwe, "omdat alles is uitgekomen en we nu te maken hebben met kunstmatige intelligentie en een medicijn tegen obesitas", vertelt Bakas over het nieuwste boek over de toekomst van ons voedsel.

Volgens hem is over tien jaar niemand meer dik dankzij het medicijn Ozempic, dat eigenlijk bedoeld is voor diabetespatiënten. "Ssst", lacht Bakas, "Ik heb het ook. Ozempic wordt nu gekopieerd. Er komen goedkopere Chinese en Amerikaanse varianten. Je krijgt hierdoor sneller het gevoel verzadigd te zijn. In Amerika is daardoor de omzet in supermarkten gedaald. Wal-Mart heeft dat al gemeten."

Grootouders
Het boek staat vol tips welk voedsel gezond is en welk niet. Mensen weten dat wel, maar het is de vraag of ze hun eetpatroon willen veranderen. "Die cultuurverandering zal heel langzaam gaan", verwacht Witte. "Ik denk dat steeds meer mensen zullen inzien dat teveel vlees eten niet goed is. Onze grootouders aten ook niet zoveel vlees. De afgelopen jaren zijn we steeds meer vlees gaan eten. En meer zuivel. Dat gaat wel weer terug."

Gezond en verantwoord eten is best een uitdaging. Vraag is ook of het haalbaar is voor mensen met een smalle beurs. Bakas: "Dat zie je over de hele wereld. Obesitas komt het meest voor onder arme mensen. Fastfood is veel goedkoper. Maar dat gaat veranderen." Witte vult aan: "Je moet letten op groenten van het seizoen, wil je besparen." Bakas: "En bij de boer halen."

Darmkanker
Ook al stijgt de wereldbevolking volgens de VN naar ruim 10 miljard in 2080, toch zal er voor iedereen genoeg te eten zijn, zo staat in 'The Future of Food'. Waarom is Bakas zo optimistisch? "Er zijn twee scenario's. Zonder klimaatverandering neemt de opbrengst per hectare toe met vijftig procent. Mét klimaatverandering neemt de opbrengst toe met 48 procent. De mensheid doet het fantastisch. Dat geldt ook voor de boeren en tuinders hier in Flevoland. Nederland heeft de beste boeren ter wereld. En een fantastische foodindustrie die het hier verwerkt. Al moet je wel uitkijken voor ultra bewerkt voedsel, daar kun je darmkanker van krijgen."

Witte: "Ik denk ook dat het vooral duurzaam moet zijn. In de landbouw bijvoorbeeld werken ze nu met drones die precies weten waar het droog is op het land. Dan hoef je niet alles te beregenen." Lovend is Bakas over innovaties die bedacht worden door de Wageningen Universiteit: "Al tien procent aan de WUR is Chinees. Die komen hier kijken. Daar kunnen ze hun eigen bevolking niet voeden. India gaat nu ook veel studenten naar Nederland sturen."

Voedselverspilling
Een derde van al het eten dat op de wereld wordt geproduceerd, gaat verloren. Dat gebeurt onderweg bij de boer, in de fabrieken en bij de mensen thuis in de keuken. Gelukkig had Judith eerder deze week een maaltijd van restjes: "Groentesoep van de groentes die nog in de groentela lagen. En nog een paar röstirondjes die we over hadden. Brood. Dus de restjes zijn op!"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel