Pittig debat over De Tong: provincie onderzoekt kosten reparatie
De provincie gaat zo spoedig mogelijk onderzoeken hoe het kunstwerk De Tong kan worden gerepareerd en wat dat kost. Daarbij wordt ook gekeken of er een ander materiaal dan koper kan worden gebruikt.
Dat heeft gedeputeerde Sjaak Simonse woensdagavond gezegd in een vergadering van Provinciale Staten.
De Tong op de Knardijk tussen Lelystad en Almere is afgelopen weekeinde voor de helft gestript van het koper. De provincie is eigenaar van het kunstwerk en heeft een zorgplicht om het te laten repareren.
Pittig debat
Over hoe dat moet en of De Tong na reparatie überhaupt wel moet terugkeren op de Knardijk ontstond in Provinciale Staten een pittig debat. Forum voor Democratie had vooraf een motie aangekondigd, waarin werd opgeroepen om het kunstwerk definitief weg te halen.
Als hoofdreden voerde fractievoorzitter Jelena Postuma aan dat het kunstwerk kwetsend is voor met name christenen. Het koperen kunstwerk heette oorspronkelijk De Tong van Lucifer en werd gezien als een tong die wordt uitgestoken naar de hemel. "Het heeft christenen genoeg pijn gedaan die er elke dag langs moeten rijden", aldus Postuma. "In het museum kunnen mensen kiezen of ze het willen zien."
Bovendien heeft De Tong al honderdduizenden euro's aan belastinggeld gekost en komt daar voor reparatie nu weer een bedrag bij, betoogde de fractievoorzitter.
Censuur
Het standpunt van Forum wekte verbazing bij andere fracties. De ChristenUnie vond dat Forum een draai maakte. "Gaat het u nu om polarisatie of om de kosten vanwege vandalisme? In 2021 heeft Forum nog voor reparatie gestemd", zei fractievoorzitter Ria Visser. Dat was toen nodig na stormschade.
D66 haalde fel uit naar Forum en vond dat de partij zich schuldig maakte aan censuur door het kunstwerk uit de openbare ruimte te willen verbannen. "Dat is een argument om heel hard tegen de motie te stemmen," aldus fractievoorzitter Tiko Smetsers, die voorstelde om het werk maar gewoon 'De surfplank' te noemen.
De Partij voor de Dieren ging nog verder en kwalificeerde het weghalen van het kunstwerk als de "cancelcultuur van extreemrechts."
Uiteindelijk besloot Forum voor Democratie de motie in te trekken. Mogelijk dient de partij die alsnog in als het onderzoek naar de kosten en reparatie is afgerond.
Herhaling
Voor dat onderzoek dienden ChristenUnie en de BBB een motie in, waarin werd gevraagd om de kosten van restauratie te berekenen, plus de herhalingskosten voor het geval De Tong opnieuw door vandalisme zou worden beschadigd. Pas daarna zouden Provinciale Staten een afgewogen keuze kunnen maken om het wel of niet te laten repareren.
BBB-fractievoorzitter Anja Keuter was duidelijk: wat haar partij betreft verdwijnt het kunstwerk van de Knardijk. Ze noemde De Tong 'een veelbesproken, geliefd en gehaat object'.
De VVD zei dat geen enkel kunstwerk in Flevoland zo de tongen heeft losgemaakt als De Tong. Sinds het in 1993 is ontworpen, geplaatst en meermaals gerepareerd zou het object volgens de VVD inclusief de inflatie zo'n 722.000 euro hebben gekost. De kosten van het beheer zijn voor de partij een doorn in het oog. "Maar niet herstellen zou een knieval zijn aan de vandalen", aldus statenlid Angela Huckriede.
Ander materiaal
De ChristenUnie en de BBB trokken hun motie in na de toezegging van gedeputeerde Sjaak Simonse dat de kosten en andere opties al deel uitmaken van een onderzoek.
Simonse zei de suggestie over te nemen van het CDA om na te gaan of er in plaats van koper een ander materiaal kan worden gebruikt. Al zei Gijs van de Wint, zoon van de inmiddels overleden kunstenaar Rudi van de Wint, maandag tegen Omroep Flevoland dat een ander materiaal voor hem onbespreekbaar is.
Voor Simonse was de discussie over De Tong ongemakkelijk, zo erkende hij na afloop. Als SGP-statenlid heeft hij in het verleden zijn bezwaren tegen het kunstwerk niet onder stoelen of banken gestoken.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Kunstenaars willen bewustwording bij koperdieven: 'Fabel dat brons of koper kostbaar is'
FLEVOLAND • Za 26 oktober • Zaterdag 26 oktoberSteeds meer bronzen en koperen kunstwerken die in de openbare ruimte staan, zoals De Tong op de Knardijk, worden vernield. Kunstenaars uit Flevoland zeggen dat er meer aandacht moet zijn voor materiaa...
-
Vernield kunstwerk De Tong houdt politiek bezig, 'Zet het in een museum'
LELYSTAD • Di 22 oktober • Dinsdag 22 oktober"Het beeld moet weg en het liefst zo snel mogelijk!" Dat zegt Statenlid Jelena Postuma van de Flevolandse Forum voor Democratie over het kunstwerk de Tong op de Knardijk. Het beeld is opnieuw fors bes...
-
Nieuwe vernieling van kunstwerk De Tong schokt zoon van overleden kunstenaar
LELYSTAD • Ma 21 oktober • Maandag 21 oktoberDe vernieling van het kunstwerk De Tong op de Knardijk bij Lelystad is 'verschrikkelijk' en wordt betreurd. De zoon van de kunstenaar van het werk en de provincie Flevoland reageren met die woorden op...
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 21/11 | Almere 'hoofdstad kindermishandeling' • Veel geld gevonden in vliegtuig
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Nog steeds veel meldingen van kinder...
-
Moestuin voor eenzamen en alcoholvrije cocktailavond: dit zijn de 'Beste ideeën van Dronten'
DRONTEN • Do 21 november • Donderdag 21 novemberElk jaar roept de gemeente Dronten inwoners op om 'het beste idee van Dronten' te verzinnen: een idee dat het makkelijker moet maken voor mensen met een laag inkomen om mee te doen met de maatschappij...
-
Windparkfonds keert geld uit aan 32 Zeewolder projecten
ZEEWOLDE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberVan een bladblazer voor de ijsclub tot extra parkeerruimte voor de voedselbank en van renovatie van het jongerencentrum tot een pilot op een stadsboerderij. Het Fonds Windpark Zeewolde kent dit jaar b...