Zorgbedrijf betaalt geen salaris en verrekent verkeersboete, rechter grijpt in
Ze kreeg al sinds mei geen salaris en ook geen salarisstroken meer. Maar omdat ze de cliënten die aan haar zorg waren toevertrouwd niet in de steek wilde laten, bleef ze gewoon doorwerken. Toen de medewerkster van HolPro Zorg in geldproblemen begon te komen, stapte ze naar de rechter.
De vrouw had zelf haar werkgeefster al diverse keren gesommeerd om het verschuldigde geld over te maken. Dat kreeg ze niet, maar er kwamen wel wat loonstroken. Daarop zag de vrouw dat HolPro in de maand mei een verkeersboete van 1400 euro van haar maandsalaris had afgetrokken.
Boete werd niet uitgelegd
In haar arbeidscontract staat daadwerkelijk dat werknemers zelf opdraaien voor boetes als ze met bedrijfsauto's bijvoorbeeld te snel rijden. Maar waar de medewerkster de snelheidsboete zou hebben gekregen, werd er op de salarisstrook niet bij verteld.
Tijdens de rechtszaak over het financiële conflict bleek dat er ook onenigheid was over de manier waarop de medewerkster haar werk uitvoert. Volgens haar werkgever noteert ze niet genoeg gegevens, en daardoor loopt het bedrijf het risico dat het geld moet terugbetalen aan zorgverzekeraars.
Uit voorzorg heeft de werkgever daarom besloten voorlopig geen salaris te betalen. Het bedrijf heeft ook niet voldoende geld in kas om alle achterstallige betalingen te voldoen.
Rechter grijpt in
Vrijdagmiddag oordeelde de rechter dat HolPro veel te ver is gegaan. Ontevredenheid over functioneren van een medewerker mag nooit een reden zijn om te stoppen met de salarisbetaling. En dreigende terugvorderingen van zorgverzekeraars zijn geen problemen die op het bordje van de werknemers mag worden geschoven.
De werkgever moet daarom alsnog binnen een week zo'n 20.000 euro aan achterstallig salaris, vakantiegeld, rente en andere vergoedingen aan de vrouw betalen. Ook hoeft de zorgmedewerkster niet voor verkeersboetes op te draaien, omdat haar niet is verteld waar ze die boetes heeft gekregen en om welke bedragen het precies.
Dwangsom als loonstrookjes uitblijven
Het zorgbedrijf moet bovendien de komende maanden de vrouw weer gewoon haar salaris uitbetalen. En het bedrijf moet loonstrookjes sturen. Gebeurt dat niet binnen twee weken, dan moet HolPro een dwangsom van 100 euro per dag betalen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
'Rivaliserende drillrapgroepen achter explosies Roemeniëstraat in Almere'
ALMERE • Vr 1 november • Vrijdag 01 novemberDe verschillende explosies bij huizen aan de Roemeniëstraat in Almere Poort hebben volgens de politie te maken met strijd tussen drillrapgroepen. In dat muziekgenre wordt gerapt over problemen in het...
-
SC Emmeloord handelt juist in conflict met vader van 8-jarige voetballer
EMMELOORD • Do 31 oktober • Donderdag 31 oktoberDe vader van een 8-jarige jongen die voetbalt bij SC Emmeloord, heeft zijn rechtszaak tegen de sportvereniging verloren. Dat bleek donderdag in de rechtbank van Lelystad. De rechtbank besliste dat de...
-
Heeft het zin om je te verzetten tegen een afvalboete?
FLEVOLAND • Do 31 oktober • Donderdag 31 oktoberAfval moet in de container. Is die vol, dan moet je je afval weer mee terug nemen en wachten tot de ondergrondse container wordt geleegd. Zet je in plaats daarvan je afvalzak naast de container, dan k...
recent nieuws
-
Schoenmakerij Hoekstra sluit de deuren, 'De jeugd heeft er niet zoveel mee'
EMMELOORD • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberMeer dan dertig jaar was schoenmakerij Hoekstra een begrip in Emmeloord. Maar zaterdag is de laatste werkdag en dan sluit het definitief de deur. Jouwert Hoekstra gaat met pensioen. "Het stopt gewoon....
-
Lelystadse hockeyclub neemt maatregelen tegen nieuwe misdragingen
LELYSTAD • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberBij de Lelystadse hockeyclub MHCL was het vrijdagavond spannend. Niet alleen vanwege een belangrijke bekerwedstrijd. Twee weken geleden kreeg de vereniging te maken met een groep onruststokers na een...
-
Zorgbedrijf betaalt geen salaris en verrekent verkeersboete, rechter grijpt in
ALMERE • Za 2 november • Zaterdag 02 novemberZe kreeg al sinds mei geen salaris en ook geen salarisstroken meer. Maar omdat ze de cliënten die aan haar zorg waren toevertrouwd niet in de steek wilde laten, bleef ze gewoon doorwerken. Toen de med...