Omstreden 'varkensflat' in Creil staat te koop, inclusief 20.000 varkens

CREIL • Do 16 januari 2025 | 6:00 • Donderdag 16 januari 2025 | 6:00

Een omstreden varkensbedrijf in Creil, waar zo'n 20.000 dieren verblijven, staat in de verkoop. Volgens de makelaar kiest eigenaar Adriaan Straathof, één van de grootste varkensboeren in Europa, ervoor om Nederland te verlaten en zich volledig te richten op Hongarije. De bedoeling is dat de nieuwe koper de gehele inboedel, inclusief alle varkens en biggen, overneemt.

De bedrijven van Straathof zijn niet onomstreden. In 2014 kreeg hij van een Duitse rechter een levenslang beroepsverbod wegens ernstige dierenmishandeling in zijn megastallen. Daarnaast overtrad hij herhaaldelijk de milieu- en dierenwelzijnswetten. Het weerhield Straathof er niet van zijn imperium in Nederland uit te breiden met meerdere nieuwe megastallen.

Problemen met vergunningen
Bij de megastal in Creil werden twee jaar geleden de vergunningen ingetrokken door de provincie. Aanleiding voor het intrekken was een onderzoek van het Landelijk Bureau Bibob. Dat concludeerde dat er een ernstig gevaar bestond dat de vergunningen van de varkenshouderij zouden worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Zo zou het dierenwelzijn in het gedrang kunnen komen en bestond er een risico op overtredingen van milieu- en meststofwetten.

De bestuursrechter draaide dat vorig jaar echter terug, omdat er te weinig rekening zou worden gehouden met de grote financiële gevolgen voor het bedrijf. Wel moest er worden gekeken of door extra toezicht de varkenshouderij open zou kunnen blijven. Daarnaast moest de provincie de eigenaar de kans geven de megastal te verkopen.

Die verkoop is afgelopen maandag in gang gezet. Een mogelijk probleem voor de toekomstige koper is dat nog niet alle vergunningen voor het bedrijf in orde zijn. Volgens de makelaar mist er nog een natuurbeschermingsvergunning vanuit de provincie.

Dit komt doordat het varkensbedrijf melding deed onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Het bedrijf hoefde daardoor in het verleden geen vergunning aan te vragen, omdat een melding van de berekende stikstofbelasting op kwetsbare natuur, zoals een Natura 2000-gebied, voldoende was.

Een uitspraak van de Raad van State in 2019 stak daar echter een stokje voor, omdat het PAS in strijd was met de Europese Habitatrichtlijn. Veel ondernemers, waaronder het varkensbedrijf, moesten daardoor alsnog een vergunning aanvragen. Volgens de makelaar ligt er nu een aanvraag voor een vergunning bij de provincie.

'Vast overnamekandidaat'
Terwijl het aantal varkensboeren in Nederland de laatste jaren daalt, verwacht LTO Noord dat er genoeg vraag zal zijn naar het bedrijf. Ook grootschalige varkensboer Theo Vernooij uit Nijkerk, verwacht dat er genoeg animo zal zijn voor een overname van de megastal met zo'n 20.000 dieren. "Mensen denken dat schaalvergroting steeds minder wordt, maar dat is juist andersom. Boeren moeten tegen een steeds lagere prijs produceren. Mijn bedrijf is in de afgelopen drie jaar ook verdubbeld."

Daarnaast is het pand interessant voor varkensboeren die niet verder kunnen uitbreiden op hun eigen terrein. Volgens de makelaar komt dat omdat hun eigen vergunning daar vaak geen ruimte voor biedt. Een extra locatie zou dan de uitkomst kunnen zijn voor veel varkensboeren. Wel verwacht hij dat de groep kopers die de locatie in Creil kan betalen en managen niet groot is.

Wat de megastal moet gaan kosten is onduidelijk. De prijs is op aanvraag en de makelaar wil geen uitspraken doen over wat hij verwacht dat de stal gaat opleveren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel