Brandstichting als wraakactie voor plaatsen pikante foto's: OM eist celstraf

ALMERE • Wo 9 april 2025 | 16:07 • Woensdag 9 april 2025 | 16:07

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van twaalf maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen een 24-jarige vrouw uit Rotterdam voor brandstichting in Almere op 8 december 2022. Dat er die nacht een auto in lichterlaaie kwam te staan en een bord bij de brievenbussen met namen van bewoners in brand werd gestoken, was volgens haar een wraakactie voor het online zetten van een intieme foto van haar en haar ex.

"Achteraf heb ik er veel spijt van. Ik had het beter kunnen laten gaan, want uiteindelijk zit ik hier", zei de 24-jarige vrouw woensdag in de rechtbank in Lelystad. "Ik heb me laten aansporen door mensen om me heen, die vonden dat ik iets terug moest doen."

Vrienden die ze toen had, zeiden wel iets te kunnen regelen om wraak te nemen. De auto in brand steken van de vrouw die de foto online plaatste, leek hen een goed idee.

Auto en naambordjes
De Rotterdamse stemde daarmee in. Iemand anders zou de klus klaren, maar daarvoor moest wel duidelijk worden welke auto de brandstichter moest hebben. Ze ging daarom zelf in de nacht van 7 op 8 december op pad en stuurde foto’s van het naambordje van de vrouw en haar auto naar de vrienden.

Twintig minuten nadat ze die informatie had doorgestuurd, werd er brand gesticht bij de naambordjes en anderhalf uur later in de auto. "Ik wist niet dat het zo snel zou gebeuren." Ze zei ook dat ze alleen had ingestemd met brandstichting in de auto. "De brievenbus vond ik niet nodig."

De dader van de brandstichting werd gepakt. Hij kreeg, omdat hij meerdere branden op zijn kerfstok had, in totaal zes jaar cel. "Er worden hoge straffen opgelegd, omdat brand zo onvoorspelbaar is", hield een van de rechters de Rotterdamse vrouw voor.

Emotie, woede en pijn
Dat lijkt ze inmiddels wel in te zien. Ze gaf toe dat haar reactie op het plaatsen van de pikante foto heftig was. "Nu had ik het nooit gedaan, zeker niet. Ik liet me leiden door emotie, door woede, door pijn."

Haar raadsvrouw pleitte ervoor om de verdachte niet de cel in te laten gaan, maar haar een voorwaardelijke celstraf en forse taakstraf op te leggen. De vrouw studeert, werkt en heeft haar leven op orde. "Ze was boos en had dit niet moeten doen."

Het vonnis volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel