Betaald parkeren bij Waterloopbos gaat door: 'Geld is écht nodig voor onderhoud'

MARKNESSE • Ma 14 april 2025 | 13:35 • Maandag 14 april 2025 | 13:35

Bezoekers van het Waterloopbos in Marknesse moeten vanaf het najaar gaan betalen om te kunnen parkeren. Dat meldt Natuurmonumenten. De natuurbeheerorganisatie zegt ondanks het verzet van gemeente en provincie het plan door te zetten. Dit is volgens de natuurbeheerder nodig om het onderhoud en de voorzieningen in het bos te kunnen betalen.

Het Waterloopbos is het eerste Flevolandse natuurgebied van Natuurmonumenten waar de parkeerbijdrage wordt ingevoerd. Het gaat om 2 euro per uur met een maximum van 8 euro per dag. Wie iemand wil ophalen of afzetten, kan dat binnen maximaal een kwartier gratis doen.

Het betaald parkeren is nodig omdat het Waterloopbos is opgeknapt en onderhoud vergt, zegt Natuurmonumenten. Daar zijn te weinig middelen voor, zoals subsidies, waardoor Natuurmonumenten het resterende deel zelf moet ophoesten. Dit moet via niet-leden gebeuren zodat de kosten eerlijker worden verdeeld.

Het plan om betaald parkeren in te voeren, werd in februari vorig jaar bekend. De gemeente Noordoostpolder liet vervolgens weten niet blij te zijn met het plan. Het bos is een Rijksmonument en daar past geen slagboom bij, gaf het college van B en W aan.

Daarna nam de gemeenteraad unaniem een motie aan om Natuurmonumenten op andere gedachten te brengen.

Lees ook: Overwoekerde onderzoeksmodellen in Waterloopbos worden gerestaureerd, al valt niet alles meer te redden

'Nauwelijks gevolgen voor inwoners'
Na overleggen met de gemeente blijft Natuurmonumenten vasthouden aan het plan, ondanks dat de gemeente nog steeds tegen is. "Er zijn gebieden waar we wat extra's bieden en dat vinden we een goede plek om een bijdrage te heffen", zegt Jos Schouten van Natuurmonumenten. Hij stelt dat de gemeente ook niet over de bijdrage gaat.

Het betaald parkeren treft inwoners van Noordoostpolder ook nauwelijks, zegt de natuurorganisatie. Zo blijkt uit een bezoekersonderzoek in opdracht van de gemeente dat er vooral dagjesmensen in het Waterloopbos komen.

Ook zou bijna 90 procent van de bezoekers van buiten Noordoostpolder komen en minder dan één keer per maand het Waterloopbos bezoeken, stelt Natuurmonumenten.

Wel is de toezegging gedaan om de Voorsterweg te monitoren. Een zorg is dat bezoekers de parkeerkosten vermijden door hun auto langs de Voorsterweg te zetten. Als dit gebeurt, dan treden mogelijk boa's van Natuurmonumenten en de gemeente op.

De natuurorganisatie heeft inmiddels een vergunning aangevraagd voor het plaatsen van een slagboom en een betaalzuil bij de ingang van het Waterloopbos.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel