Stijging aantal gelovigen verbaast dominee Veenstra niet

ALMERE • Za 19 april 2025 | 8:00 • Zaterdag 19 april 2025 | 8:00

Een grotere groep mensen gaf vorig jaar aan bij een kerkelijke of levensbeschouwelijke stroming te horen dan in 2023. Sinds het eerste meetmoment van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2010 is het aandeel gelovigen in Nederland elk jaar afgenomen, maar vorig jaar stopte deze daling.

Het verbaast dominee Rianne Veenstra van de Protestantse Kerk De Drieklank in Almere Buiten niet: "We zijn een samenleving geworden waarin individualisme de boventoon heeft gevoerd. Maar zeker jongeren zijn weer op zoek zijn naar gemeenschap. En de kerk is een stabiele factor die gemeenschap te bieden heeft."

Veel meer dan de dienst op zondag
In 2024 gaf 44 procent van de ondervraagden aan bij een kerk, moskee of synagoge te horen, tegenover 42 procent een jaar eerder. Het grootste deel van de gelovigen noemt zichzelf rooms-katholiek, gevolgd door protestants en moslim. Van de protestanten gaat iets minder dan de helft maandelijks naar de kerk. Veenstra: "De betrokkenheid bij de kerk wordt weer vergroot, juist met het oog op die gemeenschap die daar gevonden wordt."

Mensen die met hun ziel onder de arm lopen, verwijst de predikant naar 'buurten in de kerk' in De Drieklank op vrijdagochtend. "Schuif aan tafel, ontmoet andere mensen, ook doordeweeks. Dat is ook kerk. Het gaat niet alleen maar om die gemeenschap op de zondagochtend, maar ook om de gemeenschap door de week."

Pasen is het belangrijkste christelijke feest. Deze dagen zijn er veel diensten, die in het teken staan van het lijden, sterven en de opstanding van Jezus Christus. Na Palmzondag vorige week, waarop de intocht van Jezus in Jeruzalem wordt gevierd, volgt de Stille Week. Op Witte Donderdag wordt in de kerken het Heilig Avondmaal gevierd. Op Goede Vrijdag draait het om het sterven van Jezus, waarna er in veel kerken op Stille Zaterdag een paaswake is.

Vuur en doopwater
In De Drieklank gebeurt dat op een bijzondere manier. Veenstra: "Om 22.00 uur 's avonds begint bij ons de Paasnacht. Voor mij persoonlijk is die het belangrijkst. Want in die paasnacht ontsteken we opnieuw het vuur: de paaskaars. Buiten stoken we een heel klein vuurtje. We gaan zingend naar buiten om daar het licht te ontsteken, midden in de nacht. Dan dragen we de paaskaars zingend naar binnen en verdelen we het licht over alle aanwezigen, waarmee we zeggen: het licht van Christus is opnieuw verschenen en wij dragen dat verder.''

De dienst is om nóg een reden bijzonder: "Die nacht gedenken we de doop. Over het algemeen zijn we als kind gedoopt. En in die paasnacht maken we opnieuw een kruisteken op ons voorhoofd met het doopwater. We zeggen tegen elkaar dat we nog steeds geloven en dat we ook de consequenties van ons geloof voor ogen houden, om op te komen voor recht en gerechtigheid en niet zullen buigen voor duistere machten die ons leven willen beheersen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel