5 miljoen om jeugdcriminaliteit in Almere tegen te gaan, zorgen over kleine groep
Almere mag in navolging van Lelystad nu ook meedoen aan een landelijk programma om jeugdcrimaliteit tegen te gaan. In totaal krijgt de gemeente vijf miljoen euro van het Rijk. Met het geld kan voorkomen worden dat kinderen en jongeren het criminele pad opgaan.
Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat een kleine groep jongeren steeds eerder betrokken is bij zware criminaliteit. Die jongeren zijn volgens de gemeente geharder en hebben een grote impact op de veiligheid in de stad.
De gemeente wilde daarom al langere tijd aansluiten bij het programma. De Flevolandse politiechef sloeg begin dit jaar alarm, zonder investering zouden steeds meer jongeren in de criminaliteit belanden. Over die waarschuwing werden Kamervragen gesteld en de minister van Justitie en Veiligheid gaf toen aan dat Almere mogelijk zou mogen aanhaken.
Zorgen over kleine groep
Burgemeester Hein van der Loo geeft aan dat met veel jongeren in de stad goed gaat, maar dat hij zich zorgen maakt over een kleine groep. Hij wil die jongeren perspectief bieden. Dat wil hij doen door te voorkomen dat ze op het verkeerde pad belanden, maar ook op te treden als dat nodig is.
De vijf miljoen komt uit het programma 'Preventie met Gezag.' Het wordt op twee manieren ingezet. De helft is beschikbaar voor het voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden. De weerbaarheid van jongeren die opgroeien in slechte omstandigheden moet vergroot worden.
Ook wordt dit budget ingezet om jongeren die al betrokken zijn bij criminaliteit te ondersteunen om een positief alternatief te kiezen.
Nieuwe vorm jeugdreclassering
De andere helft wordt gebruikt om jeugdcriminaliteit terug te dringen. Dit geld gaat naar veel verschillende organisaties. Het gezag in kwetsbare wijken moet versterkt worden met het geld. Ook is het geld beschikbaar om jongeren die al met de politie in aanraking komen beter te ondersteunen. Ook komen er nieuwe vormen van jeugdreclassering bij.
Meerdere instanties in Almere gaan met het geld aan de slag. Onder andere de politie, het Openbaar Ministerie, jongerenwerkers en scholen.
Lelystad krijgt ook geld
Naast Almere krijgt dus ook Lelystad geld uit dit potje, namelijk vier miljoen.
In november kondigde de burgemeester van Almere de komst van het geld al aan. Hij zei toen dat het ook kan bijdragen aan het terugbrengen van het aantal explosies in Almere.
In 2026 vindt er een evaluatie plaats om te kijken of het heeft geholpen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Eenmalige rijkssubsidie voor bevrijdingsfestival, maar geen structurele oplossing
ALMERE • Za 25 januari • Zaterdag 25 januariEr komt toch weer een bijdrage van het Rijk aan het Bevrijdingsfestival Flevoland. De veertien officiële bevrijdingsfestivals in Nederland krijgen gezamenlijk zeven ton voor de editie van 2025. "Het is...
-
Veel belangstelling voor biodynamische landbouw bij open dag: 'Van jongs af aan geïnteresseerd'
DRONTEN • Za 25 januari • Zaterdag 25 januariVeel belangstelling was er zaterdag op de open dag van de Warmonderhof in Dronten. Het is de enige biodynamische landbouwopleiding van Nederland. Het instituut wil met de opleiding een bijdrage leveren...
-
Bouwbedrijf gaat voor 100 procent elektrisch: 'Het kan anders, maar het moet ook anders'
ALMERE • Za 25 januari • Zaterdag 25 januari"Bij ons is het geen vraag of het elektrisch is of niet, het is altijd elektrisch." Dat zegt Erik Kijlstra, directeur van de Reimert Groep in Almere. Met het dit weekend geopende nieuwe laadstation bij...