De voorkant van het advies over het beheer van de OVP
De komende moeten er nog zo’n 1160 dieren uit het gebied verdwijnen.
Zo moet het toekomstig gebied eruit zien
"Huidige populatie grote grazers in OVP halveren"
Het aantal grote grazers in de Oostvaarderplassen moet worden teruggebracht naar 1500. Verder moet er meer nadruk komen te liggen op de vogelsoorten in het gebied. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport van de commissie Van Geel. De afgelopen maanden heeft die commissie zich beziggehouden met de vraag hoe het verder moet met het natuurgebied tussen Almere en Lelystad.
Verder omlaag
Het aantal van 1500 dieren ziet Van Geel als situatie voor de lange termijn. Dit jaar zal de hoeveelheid dieren in het gebied zelfs tot 1100 moeten worden teruggebracht. “Dit helpt om de sterk aangetaste graslanden te laten herstellen.” Ook biedt het volgens Van Geel ruimte om een aantal zaken rondom het beheer verder uit te werken. De jaren erna is vervolgens weer ruimte om de populatie iets te laten groeien.
Om het getal van 1100 te halen, moeten er de komende tijd nog zo’n 1160 dieren uit het gebied verdwijnen. De populatie is de afgelopen wintermaanden af flink minder geworden doordat er zo’n 3000 dieren zijn doodgegaan.
Afschieten en verplaatsen
Vooral het aantal edelherten zal nog fors moeten afnemen. “Voor edelherten zijn er uit het oogpunt van uitvoerbaarheid geen andere mogelijkheden dan afschot. Net als elders in Nederland gebeurt, zullen ook gezonde dieren het hele jaar rond moeten worden afgeschoten. Het gaat om in totaal 980 dieren, plus de aanwas in de rest van dit jaar.”
Het aantal runderen, eind maart 160, kan hetzelfde blijven. De populatie kan de komende jaren zelfs wat groeien. Tenslotte moeten er nog eens 180 paarden uit het gebied verdwijnen. Niet door afschot, maar door ze te verplaatsen. “Dit kan gebeuren door een zo groot mogelijk deel te vangen, uit het gebied te verwijderen en te vervoeren naar gebieden elders in Nederland of Europa.”
Toerisme
De commissie zegt verder dat er meer moet gebeuren als het gaat om toerisme en recreatie. Zo moet de bereikbaarheid van het gebied per auto, fiets, en OV verbeterd worden. Ook moeten er uitkijk voorzieningen in het kerngebied worden aangelegd. “In alle gevallen is de toegang tot het kerngebied alleen mogelijk onder begeleiding.”
Voor alle maatregelen is geld nodig. Er is 30 miljoen beschikbaar, daar moet volgens Van Geel eenmalig nog eens 15 miljoen bij. Verder is er 900.000 euro per jaar nodig om het nieuwe beleid uit te voeren.
Gezonde dieren afschieten
Om de populatie in de toekomst op 1500 te houden zullen er hoogstwaarschijnlijk ook gezonde dieren afgeschoten moeten worden. “Het beheer na de reset in 2018 bestaat uit een strikte uitvoering van vroeg-recreatief beheer, aangevuld met beheer dat is gericht op een beheerste ontwikkeling onder het genoemde plafond van 1500 dieren. [...] Het beheer vindt, wanneer dit nodig is, jaarrond plaats door afschot van dieren die in slechte conditie zijn of gedragsstoornissen vertonen.”
Provinciale Staten aan zet
Het advies van Van Geel ligt in de lijn met de wens van een meerderheid van de Statenleden. Ook zij wil het aantal grote grazers drastisch verminderen. Aan de hand van het advies van de commissie Van Geel zal de provincie een concreet plan opstellen.
De hoop is dat dit ook een einde zal maken aan de jarenlange heftige discussie tussen voor- en tegenstanders van het huidige beleid in de Oostvaardersplassen. Dat beleid houdt in dat de mens zo weinig mogelijk ingrijpt in het gebied, en de natuur haar gang laat gaan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Wageningen Universiteit doet onderzoek naar grote grazers
FLEVOLAND • Za 19 april • Zaterdag 19 aprilWageningen Universiteit gaat in opdracht van de provincie het wetenschappelijke onderzoek doen naar het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De universiteit moet de uitkomsten uiterlijk...
-
'Met het vervoeren van drachtige merries overtreedt Staatsbosbeheer de wet'
LELYSTAD • Do 17 april • Donderdag 17 aprilHoewel het slachten van hoogzwangere konikpaarden niet verboden is, is het vervoeren van de dieren als ze bijna moeten bevallen dat wel. Ondanks dat verbod heeft Staatsbosbeheer in februari 2024 toch...
-
Onderzoek in Oostvaardersplassen: droogte als boost voor de natuur
LELYSTAD • Za 12 april • Zaterdag 12 aprilEens in de zoveel tijd moet je een moeras vier jaar droog zetten. Dat is goed voor de planten en de dieren. En zelfs voor de bodem. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Kerstin Bouma, verbonden aan het...
recent nieuws
-
Sanering boorputten in Zuidelijk Flevoland: provincie tast in de buidel
FLEVOLAND • Ma 21 april • Maandag 21 aprilDe provincie trekt de portemonnee om een slepend milieuprobleem in Zuidelijk Flevoland op te lossen: alle 106 te diepe waterboorputten in de boringsvrije zone moeten uiterlijk 31 december van dit jaar...
-
Druilerig weer zorgt voor minder bezoekers Buitendag in Kuinderbos
BANT • Ma 21 april • Maandag 21 aprilDemonstraties door houthakkers, getrainde politiehonden die laten zien wat ze kunnen, een klimmuur, een stokpaardjesrace en ringsteken met een trekker. Het is een greep uit de activiteiten tijdens de...
-
Ook verdriet in Flevoland om paus die katholieke kerk 'blijvend veranderde'
FLEVOLAND • Ma 21 april • Maandag 21 aprilHet overlijden van paus Franciscus op tweede paasdag heeft ook katholieke Flevolanders sterk aangegrepen. Pastoors uit Dronten en Emmeloord zijn verdrietig vanwege de dood van de 88-jarige paus, maar...